Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

За да улесним вашето пазаруване, изготвихме списък с най-често задавани от потребителите въпроси при избор и поръчки на продукти от онлайн магазин ПОЛИВАЛНИК.

Трябва ли да се регистрирам, за да направя поръчка?

Не, не е задължително да се регистрирате. В случай, че се спрете на повече от няколко от нашите продукти, то тогава с цел по-добро обслужване и улеснение на поръчката, регистрацията е препоръчителна. Тя е еднократна и след нея Вие пазарувате по-удобно и получавате информация за най-актуалните ни предложения и промоции.

Какви са начините, по които мога да направя поръчка?

Можете да направите поръчка онлайн без/с регистрация в сайта ни, по телефона или по имейл.

Каква информация е нужна, за да направя поръчка по телефона или по имейл?

За да направите поръчка без регистрация са нужни: име и фамилия, точен адрес за доставка, телефон за връзка и e-mail. Разбира се, не пропускайте да отбележите наименованието на продукта, който сте избрали.

Какви са сроковете за доставка?

Стандартният срок за доставка е до 3 работни дни.

Ще получите обаждане по телефона за потвърждение и допълнителна информация относно доставката.

С коя куриерска фирма се осъществява доставката?

Онлайн магазин Поливалник използва куриерските услуги на фирмите  “Econt” и “Speedy”.

Каква е цената на куриерската услуга?

Цената на доставката зависи от общото тегло на поръчаните продукти, тяхното тегло и обем, както и дали се изпращат до офис или адрес.

Доставяте ли продукти в чужбина?

Не, не доставяме продукти извън територията на България.

Мога ли да заменя закупен продукт или да направя рекламация?

При неудовлетворение от закупения продукт можете да го замените, в един от нашите търговски обекти – Пловдив, Шумен, Сливен или Стара Загора, в срок от 14 дни от датата на получаване, като единственото условие е продуктът да не е повреден. При желание може да се свържите с нас на телефон: +359879241416.

За чия сметка са куриерските разходи при рекламация или замяна на закупен продукт?

Ако поръчката е объркана разходите са за наша сметка, но ако е по желание на клиента, тогава разходите са за Ваша сметка.

По какъв начин става възстановяването на сумата, заплатена за върнат продукт?

За да уточните това, моля свържете се с нас на телефон: +359879241416, в стандартно работно време, от 9:00 до 17:00ч.

С какъв произход са продуктите, които се предлагат в онлайн магазинът?

Всички продукти, които се предлагат в сайта са произведени в Европейския съюз или САЩ. Те са от най-висок клас и с висококачествени материали.

Мога ли да направя промени по поръчката си?

След като сте изпратили Вашата заявка, тя се приема автоматично от наш представител. Именно за това, промени по поръчката не са желателни. Но, ако все пак корекцията е необходима, то задължително се свържете с нас на телефон +359879241416 най-късно до 3 часа след изпращането на заявката.

Мога ли да анулирам направена поръчка?

Поръчката Ви може да бъде анулирана от представител на онлайн магазина при основателни причини. Ако някои от Вашите избрани продукти е изчерпан, ние ще ви предложим друг, подобен на него по качество и функционалност. Ако новото предложение не ви допадне, поръчката ще бъде анулирана. В случай, че има друга причина поради която трябва да анулирате поръчка, моля използвайте формата за връзка в сайта или се свържете с нас на телефон +359879241416, но не по-късно от 3 часа след нейното изпращане. Моля не поръчвайте стоки, които не искате да закупите.

Как да работим със сайта?

В най-долната част на polivalnik.com е разположен панел създаден, за да улесни работата Ви със сайта. В него са зададени всички информационни страници „Общи условия”, „Помощ при ползване”, „Защита на личните данни”, ” Плащане и доставка”, „Промоции”, „Използване на Промо код”, За нас”  от които може да получите отговори и съвети.

Има ли конфиденциалност на информацията при регистрация?

Всички данни при регистрация в сайта са защитени от ЗЗЛД и се разглеждат при строга конфиденциалност. Уверяваме Ви, че информацията се използва само с цел безпроблемно и качествено обслужване на потребителя.

Как да намеря по-бързо търсения от мен продукт ?

Специално за улеснение на Вас, нашите клиенти, сме създали вътрешна търсачка, с помощта на която може удобно и лесно да откривате търсения от Вас продукт. Само трябва да натиснете върху Search менюто, намиращо се ПОД “Количка”. Там изпишете – името, категорията, продукта и други ключови думи, след което да натиснете бутон Еnter.

Защо да изберем онлайн магазинът “Поливалник”?

Ние polivalnik.com, целим да предоставим качествени и индивидуални решения за всеки. Фокусираме се върху това, предложенията ни, да посрещнат или да надминат нуждите и представите на Вас – нашите клиенти.

WordPress Lightbox Plugin